27/11/09

Αλκοολισμός

Πώς δημιουργείται ο αλκοολισμός; Πώς γίνεται κανείς αλκοολικός;

Ποικίλες θεωρίες συσχετίζουν τη χρήση του αλκοόλ σαν αντίμετρο για να μειώσει την ένταση και το άγχος, να αυξήσει τα συναισθήματα δύναμης, και να μειώσει τον ψυχολογικό πόνο. Ίσως το μέγιστο ενδιαφέρον έχει αποδοθεί στην παρατήρηση ότι οι αλκοολικοί συχνά αναφέρουν ότι το οινόπνευμα μειώνει τα συναισθήματα νευρικότητάς τους και ότι τους βοηθά να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές πιέσεις της ζωής και να χαλαρώσουν.
Είναι πιθανό ότι μια σειρά γενετικών επιρροών εξηγεί περίπου 60% του ποσοστού του κινδύνου για τον αλκοολισμό, με το περιβάλλον υπεύθυνο για το υπόλοιπο 40% της διαφοράς.

Επιπτώσεις

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές επιπτώσεις της αυξημένης κατανάλωσης οινοπνεύματος στον άνθρωπο είναι οι διαταραχές που προκαλούνται άμεσα στη συμπεριφορά του και μακροπρόθεσμα στην ψυχική του υγεία. Άτομα που ξεπερνούν τα 10 ποτά την ημέρα εμφανίζουν συχνά κατάθλιψη, καθώς και καταστροφική ή αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Επίσης, αυξάνεται η επίπτωση των σεξουαλικών προβλημάτων, των διαταραχών της προσωπικότητας ,της αμνησίας, της νοητικής έκπτωσης, των παραισθήσεων και του τρόμου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκαταλέγει το οινόπνευμα στις καρκινογόνες ουσίες. Το 1981 εκτιμήθηκε ότι το 3% όλων των κακοήθων νεοπλασιών οφείλονταν στο οινόπνευμα. Ακόμα, η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος οδηγεί και σε καρδιαγγειακά νοσήματα μέχρι και σε αιφνίδιο θάνατο, στην εξασθένηση της άμυνας του οργανισμού, σε μια χαρακτηριστική μορφή πνευμονίας, που τη συναντάμε συχνά σε αλκοολικούς, σε λοιμώξεις, στην ανάπτυξη οξείας γαστρίτιδας και παγκρεατίτιδας Στη Γαλλία μάλιστα που έχει την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση στον κόσμο, το 19,1% των πρόωρων θανάτων στους άνδρες και το 13% στις γυναίκες αποδίδεται στην κατανάλωση οινοπνεύματος.
Περισσότερο από 2 ποτά την ημέρα κατά την εγκυμοσύνη αυξάνουν τον κίνδυνο να μειωθεί το σωματικό βάρος του εμβρύου, καθώς και τον κίνδυνο δυσμορφιών και βλαβών του κεντρικού νευρικού συστήματος του εμβρύου. Σε ότι αφορά τα νοσήματα του οφθαλμού, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος ως προς την πρόκληση καταρράκτη. Η κατανάλωση οινοπνεύματος, ακόμα και σε μέτριες ποσότητες, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη παχυσαρκίας. Η χρόνια κατανάλωση οινοπνεύματος εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τον αριθμό και τη δράση κυρίως των λευκοκυττάρων και λεμφοκυττάρων. Το οινόπνευμα όπως και τα ναρκωτικά αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία αλλά ελαττώνει την επίδοση. Τέλος, τα ατυχήματα που προκαλούνται εξαιτίας του οινοπνεύματος είναι κυρίως τροχαία, εργατικά, δηλητηριάσεις, πυρκαγιές, πτώσεις και πνιγμοί. Επίσης σύμφωνα με έρευνες, ο αλκοολισμός προκαλεί συχνά οικιακά και εργατικά ατυχήματα. Στην Ελλάδα έχει εκτιμηθεί ότι τα ποσοστά τροχαίων ατυχημάτων που προκαλούνται από αυξημένη κατανάλωση οινοπνεύματος είναι ιδιαίτερα υψηλά.
Γιατί θα πρέπει να διακόψει κάποιος το αλκοόλ;
Η διακοπή από το αλκοόλ είναι η μόνη οδός για να σταματήσουν τα προβλήματα που αυτό προκαλεί στην ζωή σου. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να το κόψεις. Αλλά οι προσπάθειές σου θα επιβραβευθούν με καλύτερη προσωπική υγεία, δυνατές διαπροσωπικές σχέσεις και με μία αίσθηση ολοκλήρωσης.
Πώς να διακόψει;
Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσεις ότι εσύ έχεις τον έλεγχο της ζωής σου και πάνω σε αυτή τη βάση να συνεχίσεις με τα υπόλοιπα βήματα:
1. Να δεσμευθείς ότι θα το κόψεις. Από την στιγμή που αποφασίσεις να το κόψεις, μπορείς να σχεδιάσεις τρόπους με τους οποίους θα εξασφαλίσεις μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας.
2. Να χρησιμοποιήσεις την βοήθεια του υγειονομικού προσωπικού. Ο οικογενειακός σου γιατρός ή κάποιος εξειδικευμένος επαγγελματίας υγείας μπορεί να σταθεί δίπλα σου και να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις το πρόβλημα του αλκοολισμού.
3. Να χρησιμοποιήσεις την εξειδικευμένη υποστήριξη κέντρων απεξάρτησης. Επικοινώνησε με ειδικά Κέντρα Απεξάρτησης από το αλκοόλ, όπως είναι οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί. Εκεί θα σου δοθούν όλες οι απαραίτητες οδηγίες και τα μέσα για να ξεκινήσεις την προσπάθεια απεξάρτησης από το αλκοόλ.
Αλκοολισμός στην Ελλάδα
Στατιστικά, διακόσιες χιλιάδες άτομα στην Ελλάδα πάσχουν από αλκοολική εξάρτηση, 5.000 θάνατοι οφείλονται σε αιτίες που σχετίζονται με την κατάχρηση αλκοόλ, ενώ το 30% των έφηβων μαθητών έχει πιει περισσότερες από 20 φορές σε ένα χρόνο, με ιδιαίτερη προτίμηση στα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως το ουίσκι και η βότκα. Το κράτος παρουσιάζει αδιαφορία, καθώς λείπει συγκροτημένη πολιτική πρόληψης και αντιμετώπισης του αλκοολισμού. Έτσι, στις μέρες μας το αλκοόλ έχει γίνει το «νόμιμο» ναρκωτικό.
Πηγές:

Εριέτα Καρυπίδου

Αλκοολισμός

Αλκοολισμός ονομάζεται η παθολογική σχέση που μπορεί να αναπτύξει το άτομο με το αλκοόλ, δηλαδή η πλήρης εξάρτησή του από αυτό.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια άνθηση της κατάχρησης και εξάρτησης από το αλκοόλ. Κλινικές έρευνες διαπραγματεύονται την κλινική πορεία των διαταραχών που συσχετίζονται με την κατάχρηση του αλκοόλ και την ανάπτυξη νέων και χρήσιμων θεραπειών.
Οι διαταραχές που μπορεί να προκαλέσει η χρήση αλκοόλ είναι άλλοτε θανατηφόρες και άλλοτε ψυχιατρικά σύνδρομα. Η διάρκεια ζωής του ατόμου που είναι εξαρτημένο από το αλκοόλ μειώνεται από 10 έως 15 χρόνια.
Η μέθη προκαλεί οξυθυμία, βίαιη συμπεριφορά, συναισθήματα κατάθλιψης έως και παραισθήσεις και αυταπάτες. Η μακροπρόθεσμη ωστόσο χρήση αλκοόλ μπορεί να δημιουργήσει έντονη προσαρμογή του σώματος στην κατάσταση του αλκοολισμού με αποτέλεσμα σύνδρομο στέρησης που χαρακτηρίζεται από αϋπνία, συναισθήματα άγχους και έντονης ανησυχίας.
Το ποσοστό του πληθυσμού που σε κάποια περίοδο της ζωής του κατανάλωνε αλκοόλ φτάνει το 90%. Οι περισσότεροι το δοκιμάζουν ήδη από την εφηβεία. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα μεγάλο ποσοστό των τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται στην χρήση αλκοόλ.
Στην χώρα μας, η νομιμότητα της κατανάλωσης αλκοόλ σε γιορτές και συγκεντρώσεις έχουν δημιουργήσει συγκεκριμένο παραδοσιακό μοντέλο κατανάλωσης αλκοόλ. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, φαίνεται ότι η αυξημένη χρήση αλκοόλ από νέους οδήγησε στην αλλαγή του παραδοσιακού μοντέλου.
Ευρεία χρήση αλκοόλ παρατηρείται σε άτομα που ζουν και εργάζονται σε ανταγωνιστικό περιβάλλον. Με το αλκοόλ νομίζουν ότι θα βοηθηθούν και θα βγουν από τη δύσκολη θέση και το άγχος. Αυτό έχει ως συνέπεια την εξάρτηση τους από το αλκοόλ και συνεπώς την εξάρτηση όλο και περισσότερων ατόμων. Στατιστικά, η θέση της Ελλάδας μεταξύ των χωρών της Ε.Ε το 1997 για την χρήση αλκοόλ, βρισκόταν στην 8η θέση.
Ο αλκοολισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί και να θεραπευτεί αν το άτομο συμμετάσχει σε ειδικές ομάδες απεξάρτησης από το αλκοόλ ή ακόμα και σε ψυχιατρικές κλινικές.

Πηγές : Αλκοόλ, αλκοολισμός και θεραπεία απεξάρτησης
Βικιπαίδεια
www.nosokomia.gr

Ανδρομάχη Κάρζα

Η διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας

Κατά τη γνώμη μου, ο σημερινός τρόπος διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στα σχολεία πρέπει να αλλάξει. Θα ήταν καλό να σταματήσουμε να δίνουμε βαρύτητα σε ανούσιες λεπτομέρειες της γραμματικής των αρχαίων, αλλά να μένουμε στα ουσιώδη στοιχεία αυτής της γλώσσας που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τη νεοελληνική γλώσσα. Εκτός από το να συζητάμε για την δομή και την σύνταξη των κειμένων, που είναι εξίσου σημαντικά, να αναφέρουμε τον συγγραφέα του, να μαθαίνουμε πληροφορίες γι’ αυτόν και να σχολιάζουμε τις ιδέες που αντιπροσωπεύει. Έτσι λοιπόν, αν και τα αρχαία είναι μια νεκρή γλώσσα, πιστεύω πως δεν χρειάζεται να καταργηθεί εντελώς η διδασκαλίας της από τα σχολεία, γιατί αποτελεί τις ρίζες και την ιστορία της σημερινής μας γλώσσας. Όμως, προσωπικά, θα πρότεινα να μειωθούν οι ώρες εκμάθησής της, κάτι το οποίο δεν θα επηρεάσει ούτε την κατανόησή της από τους μαθητές ούτε θα μείνει πίσω η ύλη. Με αυτόν τον τρόπο, θα έπαιρναν αυτές τις ώρες κάποια άλλα μαθήματα, όπως η χημεία, που η μία ώρα διδασκαλίας της δεν είναι αρκετή.


Εριέτα Καρυπίδου

25/11/09

Σήμερα 25 Νοεμβρίου 2009, στη διάρκεια της τρίτης διδακτικής ώρας, δημιιουργήθηκε το ιστολόγιο αυτό, από το Γ3 του 1ου Γυμνασίου Συκεών. Φιλοδοξούμε να αποτελέσει χώρο έκφρασης απόψεων και προβληματισμών των μαθητών του τμήματος σε ζητήματα που μας αποσχολούν.