27/11/09

Αλκοολισμός

Αλκοολισμός ονομάζεται η παθολογική σχέση που μπορεί να αναπτύξει το άτομο με το αλκοόλ, δηλαδή η πλήρης εξάρτησή του από αυτό.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια άνθηση της κατάχρησης και εξάρτησης από το αλκοόλ. Κλινικές έρευνες διαπραγματεύονται την κλινική πορεία των διαταραχών που συσχετίζονται με την κατάχρηση του αλκοόλ και την ανάπτυξη νέων και χρήσιμων θεραπειών.
Οι διαταραχές που μπορεί να προκαλέσει η χρήση αλκοόλ είναι άλλοτε θανατηφόρες και άλλοτε ψυχιατρικά σύνδρομα. Η διάρκεια ζωής του ατόμου που είναι εξαρτημένο από το αλκοόλ μειώνεται από 10 έως 15 χρόνια.
Η μέθη προκαλεί οξυθυμία, βίαιη συμπεριφορά, συναισθήματα κατάθλιψης έως και παραισθήσεις και αυταπάτες. Η μακροπρόθεσμη ωστόσο χρήση αλκοόλ μπορεί να δημιουργήσει έντονη προσαρμογή του σώματος στην κατάσταση του αλκοολισμού με αποτέλεσμα σύνδρομο στέρησης που χαρακτηρίζεται από αϋπνία, συναισθήματα άγχους και έντονης ανησυχίας.
Το ποσοστό του πληθυσμού που σε κάποια περίοδο της ζωής του κατανάλωνε αλκοόλ φτάνει το 90%. Οι περισσότεροι το δοκιμάζουν ήδη από την εφηβεία. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα μεγάλο ποσοστό των τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται στην χρήση αλκοόλ.
Στην χώρα μας, η νομιμότητα της κατανάλωσης αλκοόλ σε γιορτές και συγκεντρώσεις έχουν δημιουργήσει συγκεκριμένο παραδοσιακό μοντέλο κατανάλωσης αλκοόλ. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, φαίνεται ότι η αυξημένη χρήση αλκοόλ από νέους οδήγησε στην αλλαγή του παραδοσιακού μοντέλου.
Ευρεία χρήση αλκοόλ παρατηρείται σε άτομα που ζουν και εργάζονται σε ανταγωνιστικό περιβάλλον. Με το αλκοόλ νομίζουν ότι θα βοηθηθούν και θα βγουν από τη δύσκολη θέση και το άγχος. Αυτό έχει ως συνέπεια την εξάρτηση τους από το αλκοόλ και συνεπώς την εξάρτηση όλο και περισσότερων ατόμων. Στατιστικά, η θέση της Ελλάδας μεταξύ των χωρών της Ε.Ε το 1997 για την χρήση αλκοόλ, βρισκόταν στην 8η θέση.
Ο αλκοολισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί και να θεραπευτεί αν το άτομο συμμετάσχει σε ειδικές ομάδες απεξάρτησης από το αλκοόλ ή ακόμα και σε ψυχιατρικές κλινικές.

Πηγές : Αλκοόλ, αλκοολισμός και θεραπεία απεξάρτησης
Βικιπαίδεια
www.nosokomia.gr

Ανδρομάχη Κάρζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου